Dlaczego tequila jest tak bardzo charakterystyczna?

Meksykańska wódka powstaje ze sfermentowanej niebieskiej agawy, która uprawiana jest tylko w konkretnych miejscach i tylko z określonych odmian. Sama uprawa trwa od ośmiu do dziesięciu lat, a czasem i dwunastu. Wynika to z obecności drogocennych cukrów, których jest więcej w starszych roślinach. Bardzo ważny jest też jej odpowiedni zbiór, który dobrze przeprowadzony, znacznie wpływa na smak ostateczny trunku. Tequila jest wyjątkowo charakterystyczna i mało kto pomyli ją z innym alkoholem.


Proces powstawania tequili


Proces powstawanie meksykańskiej wódki jest bardzo skomplikowany, pomijając nawet okres oczekiwania na dojrzałą agawę. Wszystkie etapy muszą być przeprowadzone zgodnie ze schematem, dzięki czemu końcowy efekt będzie taki, jaki powinien być. Oryginalny trunek, który powstał w stu procentach z agawy, jest butelkowany zawsze w Meksyku, inne kraje odpowiedzialne za butelkowanie meksykańskiej wódki mają domieszki innych składników. Więcej na https://www.iconselection.pl/pl/c/TEQUILA/89


Tequila i sposoby jej picia


Ten trunek można pić na dwa sposoby. Bardziej popularne jest popijanie tequili w shotach, z dodatkiem soli i cytryny lub limonki. Drugim, mniej popularnym sposobem jest picie shotów z cynamonem i pomarańczą. Najpierw posypuje się dłoń solą i zlizuje ją z niej, następnie pije się wódkę i zagryza cytrusem. Tequila może być spożywana bez dodatków, ale są do tego przeznaczone jej specjalne, starzone odmiany, które podawane są w specjalnie do tego stworzonych kieliszkach. Każe picie tego trunku powinno jednak przebiegać w atmosferze swoistego rytuału, co czyni tequilę naprawdę wyjątkowym alkoholem, o którym słyszeli już chyba wszyscy na świecie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*